Financijska početnica Blog

Devizni račun

Došla tetka iz Njemačke… došla i novčana iluzija!

Devizni račun je vrsta bankovnog računa koja se koristi za transakcije u stranoj valuti, a može ga otvoriti svaka osoba ili tvrtka koja ima potrebu za primanjem ili slanjem stranih valuta. Devizni računi obično su otvoreni u banci koja posluje u stranim valutama i koja ima mogućnost izvršavanja međunarodnih transakcija.

Devizni račun omogućuje vlasniku računa da prima i šalje novac u stranoj valuti, čime se olakšava plaćanje robe i usluga u inozemstvu, primanje plaća ili uplata na međunarodne račune. Osim toga, vlasnik deviznog računa ima mogućnost čuvanja stranih valuta kojima se može trgovati na međunarodnim deviznim tržištima, čime se otvaraju mogućnosti za dodatnu zaradu uz preuzimanje rizika. Koje valute je moguće držati na deviznom računu ovisi od banke do banke.

Kad se transakcija izvršava na deviznom računu, obično se primjenjuje i valutna konverzija, koja se obračunava prema tečaju valuta u trenutku transakcije. Potrošite li sedamdeset američkih dolara na poslovni ručak u New Yorku i platite debitnom karticom multivalutnog računa, banka će teretiti vaš račun u eurima koristeći tečaj dolara s važeće tečajne liste. Tad vam neće naplatiti ni trošak konverzije valute na mjestima gdje se kao valuta plaćanja primaju dolari ili euri, što uključuje i online trgovine. Banka također može naplatiti naknade za korištenje deviznog računa, kao što su naknade za transakcije u drugim stranim valutama osim navedenih, naknade za održavanje računa, naknade za promjenu valuta i slično.

Važno je napomenuti da korištenje deviznog računa ima određene rizike jer je tečaj valuta podložan promjenama, što može utjecati na vrijednost deviznih sredstava.

Držimo li novčana sredstva u stranim valutama, lako možemo potpasti pod utjecaj novčane iluzije. To je vrsta kognitivne pristranosti u kojoj pojedinci o novcu razmišljaju u nominalnim, a ne realnim terminima. Naime, nominalna vrijednost novca ne odražava nužno i kupovnu moć novca. Zamislite da vam je teta iz SAD-a ostavila 100 000 američkih dolara kao nasljedstvo. Ako se tečaj dolara promijeni s 1$=1 EUR na 1$=0.9 EUR, tada više taj novac koji ste naslijedili ne vrijedi 100 000 eura, već 90 000 eura iako i dalje na vašem deviznom računu stoji 100 000 dolara. Da bi ste izbjegli izlaganje pretjeranom valutnom riziku, preporučljivo je držati većinu sredstava u onoj valuti u kojoj zarađujete, a strane valute držati uglavnom da bi ste izvršili tekuće transakcije.