Financijska početnica Blog

Bankomati

Znate li što je heuristika dostupnosti? I kakve veze ima s bankomatima?

Učinkovita upotreba bankomata jedan je od važnih aspekata financijske pismenosti, a njegova glavna funkcija je učiniti gotovinu lako dostupnom klijentima u svakom trenutku, bez potrebe za posjetom poslovnici. Bankomat je elektronički uređaj koji korisnicima omogućuje obavljanje osnovnih bankovnih transakcija, poput isplate gotovine i provjere stanja računa. Za korištenje bankomata potrebni su vam debitna ili kreditna kartica i odgovarajući PIN.

Pri odlasku na bankomat, uvijek biste trebali biti svjesni svoje sigurnosti. Nikada ne dijelite svoj PIN ni sa kim, uključujući bankarske ili policijske službenike. Također, uvijek provjerite bankomat prije upotrebe kako biste se uvjerili da nema sumnjivih uređaja koji bi mogli ukrasti vaše podatke. Nemojte PIN držati u novčaniku uz osobne dokumente i kartice, već ga pokušajte zapamtiti. Prilikom korištenja bankomata moguća je i naplata naknade, ovisno koristite li debitnu ili kreditnu karticu, posebno ako je riječ o bankomatu koji nije u mreži vaše banke. Uvijek je dobro znati koliko će vas koštati transakcija prije nego što povučete novac, pa prethodno provjerite naknade. Ako želite dići veće količine gotovine, možda ćete trebati posjetiti poslovnicu banke jer većina bankomata i banaka ima dnevne limite isplate.

Podizanje gotovine s bankomata može često biti neplanirano; u gradu ste sreli starog prijatelja i pozvali ste ga na piće. Dok pretražujete okolinu u potrazi za bankomatom ili se pokušavate prisjetiti lokacije najbližeg bankomata, koristite heuristiku dostupnosti. U okvirima bihevioralne ekonomije, taj bihevioralni mentalni prečac koristimo prilikom donošenja odluka na temelju informacija koje nam brzo padaju na pamet. To su obično informacije koje su nam nedavno bile dostupne, koje smo često susretali ili koje su emocionalno nabijene. U ovom slučaju, posjetili biste prvi bankomat koji ugledate ili onaj koji bi vam prvi pao na pamet, ne razmišljajući puno o naknadama koje se naplaćuju za dizanje gotovine ako je riječ o bankomatu druge banke. Kako biste izbjegli žaljenje što ste platili visoke naknade za dizanje gotovine, najbolje je iz predostrožnosti uvijek sa sobom u novčaniku imati nešto gotovine ili posjet bankomatu planirati unaprijed. Sigurno postoji neki bankomat koji vam je “usput”, a čije vam korištenje lako može postati navika.

Lokacije svih RBA bankomata pronađite na našoj službenoj stranici.