Financijska početnica Blog

Tekući račun

Kako nam mentalno računovodstvo pomaže pratiti i upravljati potrošnjom

Tekući račun otvara se u svrhu primanja redovitih ili povremenih uplata i obavljanja isplata, i to ako ste potpisali ugovor o radu s poslodavcem i primate plaću te ako primate mirovinu. Glavna razlika između žiro i tekućeg računa je što su na tekućem moguće isplate u granicama raspoloživih sredstava koje uključuju prešutno ili dopušteno prekoračenje - minus po računu. Ako imate redovite priljeve na tekućem računu, banka vam može odobriti okvirni novčani iznos koji je zapravo dopušteno prekoračenje po računu. Iznos prekoračenja ovisi o visini redovnih primanja, a banka ga odobrava bez instrumenata osiguranja. Upravo zato je visina kamatne stope koja se plaća na njegovo korištenje u pravilu među višim kamatnim stopama koje se primjenjuju na potrošačke kredite, pa se prekoračenje ne bi trebalo dugoročno koristiti kao izvor financiranja, već samo kao ispomoć pri pokrivanju neočekivanih izdataka.

Za tekući račun potrošač plaća mjesečnu naknadu, dok otvaranje i održavanje žiro računa može i ne mora podrazumijevati mjesečnu naknadu, ovisno o tome koje kategorije potrošača su oslobođene plaćanja naknade prema odluci banke. Po zaključenju ugovora o tekućem računu, potrošač dobiva karticu kojom jednostavno može raspolagati sredstvima, no isto tako treba ju čuvati i tako spriječiti zloupotrebu.

Baš kao što postoje različiti bankovni računi i pravila o njihovom održavanju i korištenju, tako postoji i mentalno računovodstvo - tendencija ljudi da u vlastitom umu stavljaju etikete na novac, ovisno o tome otkud je stigao ili koja mu je namjena te tako organiziraju, procjenjuju i prate financijske aktivnosti. Izdaci se mogu grupirati s obzirom na izvor (očekivani ili neočekivani dohodak), svrhu (hrana ili zabava), sličnost iznosa (kovanice ili veće sume), metodu plaćanja (gotovina ili kartica) ili lokaciju (supermarket, godišnji odmor) i svaki od ovih mentalnih računa ima prethodno definiran budžet. Bez mentalnog računovodstva da nam pomogne, pojedinac bi trebao uzeti u obzir sve sadašnje i buduće dohotke i trenutno stanje prije nego donese odluku o potrošnji. Primjerice, kad razmišljamo o tome da potrošimo novac na dobar izlazak s prijateljima, ne moramo razmišljati o našim izdacima na godišnjoj razini, nego samo koliko nam je u kategoriji mentalnog računa nazvanog „zabava'' ostalo sredstava do sljedeće plaće. U ovom kontekstu, mentalno računovodstvo nam je korisno jer štedi mentalnu energiju i olakšava donošenje odluka, ali isto tako služi kao koristan mehanizam za pametno praćenje i upravljanje dnevnim, tjednim i mjesečnim transakcijama. Aplikacije za mobilno i internetsko bankarstvo vam često omogućavaju jednostavno dodjeljivanje troškova kategorijama i samim time lakše praćenje.