Financijska početnica Blog

Kreditna kartica

Prednosti kreditnih kartica

Kreditna kartica je financijski instrument koji omogućuje korisnicima da kupuju robu i usluge na mjestima koja prihvaćaju kreditne kartice, a da pritom ne moraju imati dostupna sredstva na računu. Kada korisnik koristi kreditnu karticu za plaćanje, banka mu posuđuje novac koji on kasnije vraća uz kamatu i naknade.

Korisnik obično dobiva kreditnu karticu nakon što se prijavi kod banke i ispuni određene uvjete. Kreditna kartica ima određeni limit, što je najveći iznos novca koji korisnik može posuditi od banke. Ovaj limit se određuje na temelju kreditne povijesti korisnika, njihove kreditne sposobnosti i drugih čimbenika.

Kad korisnik koristi kreditnu karticu za plaćanje, banka umjesto korisnika plaća dobavljača, a korisnik kasnije vraća banci taj iznos uz određenu kamatnu stopu i naknade.

Kreditne kartice mogu imati i druge pogodnosti, poput programa nagrada, osiguranja, povlaštenog pristupa nekim događajima ili pogodnosti za putovanja. Međutim, korisnici trebaju pažljivo pratiti svoje troškove i uvjete korištenja kreditne kartice kako bi izbjegli prekomjerno zaduživanje i plaćanje visokih kamata i naknada.

Zanimljivo je istaknuti kako plaćanje kreditnom karticom aktivira potpuno drugačije psihološke mehanizme u odnosu na plaćanje gotovinom. Na primjer, kad kupujemo kreditnom karticom više smo usmjereni na karakteristike proizvoda, a manje na cijenu proizvoda.

Kupnja kreditnom karticom najčešće je ugodnija od kupnje gotovinom budući da ne osjećamo “bol” gubitka i odvajanja od novca. Istraživanja su pokazala kako je plaćanje gotovinom psihički bolnije te je samim time i kupovina manje ugodna.

Opasnost koja vreba iza korištenja kreditnih kartica je spremnost na plaćanje više cijene za isti proizvod ako ga plaćamo kreditnom karticom u odnosu na gotovinu. Kako bismo izbjegli ovu zamku, korisno je prije kupovine razmisliti o iznosu koji smo spremni potrošiti na određenu kupnju, kako ova odluka ne bi pripala slučajnim okolnostima u kojima se u trenutku kupovine nađemo.

U konačnici, kreditne kartice su popularne jer omogućuju korisnicima da obavljaju transakcije bez korištenja gotovine. Međutim, korisnici trebaju biti svjesni da kreditne kartice nose određene rizike i da prekomjerno zaduživanje može biti skupo i dugoročno štetno za njihovo financijsko blagostanje. Informiranost, dobro planiranje i umjerenost su najvažniji čimbenici za što bezbrižnije i učinkovitije korištenje kreditnih kartica.